Cum platesc romanii de Black Friday?

Romanii cheltuiesc mai mult atunci cand platesc online cu cardul in rate fara dobanda, arata un studiu efecuat de NETOPIA mobilPay, care confirma ca numarul platilor creste in perioada Black Friday.

Popularitatea Black Friday in Romania este confirmata de inca un studiu organizat la noi in tara. De aceasta data, datele sunt oferite de catre NETOPIA mobilPay, o platforma completa de plati online.

Cele mai multe plati efectuate cu cardurile de debit sau de credit sunt efectuate in luna noiembrie, cele mai multe dintre ele fiind facute chiar in perioada in care magazinele de la noi dau startul campaniilor promotionale din Vinerea Neagra. De asemenea, se pare ca valoarea comenzilor se dubleaza atunci cand metoda de plata aleasa este cea online cu cardul in rate.

Majoritatea platilor online cu cardul in rate fara dobanda sunt efectuate de Black Friday

Rezultatele companiei NETOPIA mobilPay arata ca romanii aleg sa scoata din buzunar o suma dubla atunci cand aleg plata online cu cardul in rate decat daca ar folosi un card de debit normal, cu plata intreaga.

Acest lucru pare sa fie o reactie normala a traiului de viata din Romania. Intrucat sunt multe persoane care nu isi permit sa plateasca toti banii odata, consumatorii nu au aproape nimic de pierdut daca aleg sa plateasca in rate fara dobanda, in afara de taxele anuale de intretinere a cardului.

NETOPIA mobilPay incurajeaza plata online cu cardul in rate fara dobanda.

Cele mai multe plati cu cardul intr-o perioada anume au fost inregistrate in perioada Black Friday. Volumul comenzilor este mare in luna noiembrie, astfel incat romanii isi folosesc cardurile de credit fara rate ca sa cumpere atunci cand este mai ieftin.

Exista mai multe solutii pentru plata cu cardul in rate. Perioada aleasa poate fi diferita, de obicei, de la 3 pana la 12 luni. Dintre acestea, metoda favorita a romanilor este cea in 12 rate. Gratie acestor avantaje, 10% din toate platile online cu cardul au fost in rate pe tot parcursul anului 2015.

NETOPIA mobilPay spune ca 750 de lei sunt cheltuiti, in medie, de romani la plata online cu cardul in rate, o valoare de doua ori mai mare decat cea a unei plati medii cu cardul de debit. Totusi, aceasta valoare scade in luna noiembrie, de Black Friday, pentru ca romanii aleg sa plateasca in 12 rate.

Cine cumpara si ce cumpara romanii online cu cardul in rate

Datele inregistrate de NETOPIA mobilPay arata ca 50% dintre toate platile online cu cardul in rate sunt facute de bucuresteni. Capitala Romaniei este liderul absolut in aceasta categorie, intrucat celelalte orase, precum Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta si Brasov, au o pondere de maxim 5% fiecare.

Puterea de cumparare este evident mai mare in Bucuresti, insa diferenta enorma ar putea arata si o lipsa de incredere in platile online cu cardul in rate in restul Romaniei.

Peste 50% dintre romanii care platesc cu cardul in rate fara dobanda sunt din Bucuresti.

La capitolul celor mai populare produse, nu ne mira sa gasim articole tech si electrocasnice in capul listei. Aici sunt incluse smartphone-uri, laptopuri, aparate frigorifice sau televizoare.

Achizitia produselor electro-IT reprezinta un efort financiar considerabil, asa ca este normal ca romanii sa aleaga plata online cu cardul in rate fara dobanda, mai ales ca adevaratele oferte de Black Friday sunt disponibile doar o data pe an.

Alte articole care sunt platite cu astfel de carduri sunt incadrate in categoriile de fashion, accesorii si bijuterii, fashion si home & deco, spune studiul NETOPIA mobilPay.

Platile online cu cardul au crescut cu peste 60% in primul trimestru din 2016

Informatiile provenite de la un alt sistem de plati online din Romania par sa fie in concordanta cu cele de la NETOPIA mobilPay. Conform lui Marius Costin de la PayU Romania, 10% dintre toate platile online sunt efectuate cu cardul, inclusiv cu cardul in rate.

Restul pana la 100% sunt reprezentate in proportie de 89% de catre platile numerar, in timp ce doar 1% constau in plata prin transfer bancar sau internet banking.

Dintre cele 10% plati online cu cardul, aproximativ 30% sunt efectuate de catre utilizatorii de dispozitive mobile. Platile online de pe un smartphone sau de pe o tableta, reprezinta aproape 3% din totalul platilor online cu cardul.

PayU sustine acelasi lucru ca NETOPIA mobilPay: peste 50% dintre platitorii online cu cardul sunt din Bucuresti.

Managerul Romania al PayU adauga faptul ca exista in jur de 400.000 de romani care au efectuat plati recurente cu cardul atunci cand au facut o comanda online. Dintre ei, 50% sunt din Bucuresti.

Piata e-commerce de la noi inca mai poate sa creasca, la fel ca si platile online cu cardul. Numai in primul trimestru din 2016, acestea au crescut cu 61%, a declarat Marius Costin.

Daca 10% dintre comenzile online au fost platite cu cardul pe parcursul intregului an, ponderea creste pana la 20% in perioada Black Friday. Asadar, inca o data suntem nevoiti sa intarim ideea ca Black Friday este un motor al pietei e-commerce din Romania.Acest articol a fost vizualizat de 2517 persoane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.